Булимия и Хиперфагия – какво представляват?

момиче гледа през прозореца

Булимия и хиперфагия са сериозни хранителни разстройства, които си приличат до голяма степен. Тук са описани официалните критерии за диагностицирането им според Диагностичен и статистически наръчник на психичните разстройства (DSM-5).

Булимия

Булимията е хранително разстройство и потенциално животозастрашаващо състояние, което се състои от повтарящи се епизоди на импулсивно преяждане, последвани от някакъв вид пречистване, който има за цел да компенсира изяденото количество храна и да се предотврати наддаването на тегло.

Официалните критерии за диагностициране на булимията са следните:

  • Повтаряеми епизоди на преяждане, които се характеризират с поглъщане на голямо количество храна, по-голямо от това което повечето хора биха погълнали, за кратък период от време (обикновено не повече от 2 часа).
  • Чувство на загуба на контрол по време на епизода на преяждане;
  • Повтаряемо компенсаторно поведение, имащо за цел предотвратяване наддаването на тегло, което може да включва: повръщане, употреба на лаксативи, диуретици или други медикаменти, фастинг, изтощителни диети, прекомерни физически упражнения;
  • Цикълът на преяждане и компенсация се повтаря минимум веднъж седмично за период от поне 3 месеца;
  • Ниска самооценка пряко обвързана с външния вид и теглото.
 
 

Хиперфагия

Binge Eating Disorder или BED или на български Хиперфагия прилича на булимията, но при нея липсва т.нар. компенсаторен механизъм, т.е. BED се характеризира със систематични компулсивни преяждания, последвани от чувство на вина. Обикновено при епизода или кризата на преяждане се поглъща огромно количество храна, по-голямо от количеството храна, което повечето хора биха приели, за кратък период от време (не повече от 2 часа). Има случаи, в които количеството храна не е голямо в действителност, но е голямо в представите на болният. При всички случаи има чувство на неконтролируемост или чувство, че не можеш да спреш да се храниш. За да бъдете диагностицирани, кризите на преяждане трябва да бъдат поне веднъж седмично, с продължителност от 3 месеца и се асоциират с три или повече от следните състояния:

  • По-обилно хранене от нормалното;
  • Не спирате да ядете, докато не почувствате дискомфорт от преяждане;
  • Храните се, дори когато не се чувствате физически гладни;
  • Храните се самостоятелно, защото изпитвате срам от количеството храна, което изяждате;
  • Чувствате се отвратени от себе си, разочаровани и виновни след това.

В България няма официална статистика за заболелите от булимия или BED. По данни на Националната Асоциация за Хранителните Разстройства в Америка – NEDA, между 1.1% и 4.6% от жените и 0.1% и 0.5% от мъжете имат булимия. А хората с BED са 3 пъти повече от тези, страдащи от булимия и анорексия, взети заедно. Според NEDA BED се среща по-често от рак на гърдата, ХИВ и шизофрения.

Може да харесаш още:

happy girl
За щастието и нещастието

Щастието не е моментна емоция, а способност да се наслаждаваш на живота, с всичките му различия, красоти и недостатъци. Защото настроенията се сменят.

5 мита за булимията

Информацията по темата е изключително малко, особено в България, и е не винаги вярна. Ето защо реших да споделя най-разпространените 5 мита за булимията.

Пристрастени ли сме към сладкото?

Напълно е възможно да сме пристрастени към сладкото. Днес мисля да ви разкажа как да преодолеете тази зависимост, без да се отказвате от десертите.