Хранително разстройство – причини за развитие

Причините за развитие на хранително разстройство могат да бъдат много и разнообразни. За всеки човек те са индивидуални и е почти невъзможно да се опитаме да ги предотвратим. Учените са определили няколко групи фактори, които спадат към основните рискове за развитие на хранително разстройство. Един от тези рискови фактори, например, е фамилното обременяване. Ние няма как да променим това или да го избегнем. Но по-важното е да се опитаме да разберем и да определим кои са причинителите за нас самите, за да може да работим върху тях. Разделят на биологични, социални и психологични.

Биологични

  • Фамилна обремененост. Не е ясно дали причината за това е средата или гена, но наличието на член от семейството с хранително разстройство се счита за рисков фактор.
  • Генетично по-едра фигура. Не всички имаме късмета да се родим слаби и стройни. На някои от нас в гените ни е заложено да сме по-едри и по-високи или пък по-ниски, но с по-набита фигура. Ако генетично заложената ни фигура е по-обемна или по-голяма, то тогава рискът за развиване на хранително разстройство е по-висок.

Социални

  • Медии. Налаганото над обществото мнение от медиите, че една жена е красива, когато е слаба и изглежда по определен начин, е от основните виновници за развитието на хранително разстройство. Освен този натиск от телевизии и списания, в днешно време има цяла индустрия от различни диетолози, треньори, специални храни и напитки, уреди, медикаменти и т.н.  Всички те обещават, че по-изваяното и слабо тяло би променило живота ни и ще ни направи по-щастливи.
  • Тормоз. Ако сме претърпели някакъв вид тормоз свързан с това как изглеждаме, се повишава вероятността за развитие на хранително разстройство. Например като деца в училище.
  • Ограничена свобода. Една от честите причини за развитието на хранително разстройство е ограничената свобода. Такова ограничение се наблюдава, например в семейства, в които родителите вземат абсолютен контрол над живота на децата си и не им оставят право на избор. Друг пример са някои от религиите, които ограничават свободната воля. Когато липсва независимост на човек, той се опитва да компенсира това като упражнява контрол върху собственото си тяло и храната, която приема. Тук се изявява и връзката между този рисков фактор и проблемите с храната.

Психологични

  • Липса на самочувствие. Причините тук могат да бъдат много, но ако е налице ниска самооценка, то рискът е висок. 
  • Стремеж към перфекционизъм. Поставянето на нереалистично високи очаквания за себе си може да доведе до хранително разстройство.

Когато разберем какво ни влияе повече или по-малко, можем да започнем да работим върху това и да се научим да обичаме себе си, такива каквито сме. 

Може да харесаш още:

happy girl
За щастието и нещастието

Щастието не е моментна емоция, а способност да се наслаждаваш на живота, с всичките му различия, красоти и недостатъци. Защото настроенията се сменят.

5 мита за булимията

Информацията по темата е изключително малко, особено в България, и е не винаги вярна. Ето защо реших да споделя най-разпространените 5 мита за булимията.

Пристрастени ли сме към сладкото?

Напълно е възможно да сме пристрастени към сладкото. Днес мисля да ви разкажа как да преодолеете тази зависимост, без да се отказвате от десертите.