Спри порочния кръг на глад и преяждане

Нито булимията, нито системното преяждане са болест, която се случва за един ден. Не е като настинката или като главобола, не идва от раз. Хранителното разстройство се прокрадва в живота ни бавно, без да усещаме. Нужни са му седмици, месеци, дори години. Обикновено причините са минали събития, случки, травмиращи моменти, които отключват проблемите със самочувствието. Много психолози смятат, че за да се излекува, е необходимо първо да се намери скритата дълбоко в нас причина. Аз смятам, че това не е задължително и че първите стъпки трябва да са насочени към слагането на край на диетите. 

Знам, че за някои звучи непосилно, дори ужасяващо, защото това събужда страха, че никога няма да отслабнат. Дори още по-ужасяващото – че може и да качат още килограми. Но останете с мен до края на този пост и ще видите, че всъщност диетите вече не ви вършат никаква работа.

Ефектът на диетите

Човешкият организъм е изключително умен и всичко в него е свързано по идеален начин. За да работи, на него му е необходима енергия, а тази енергия си я набавяме от храната. Когато започнем диета и намалим приема си на храна, тялото ни започва да използва друг източник на енергия, за да съществува. Това са натрупаните запаси, т.е. мазнинки. До тук чудесно, всички го знаем това, обаче… когато силно ограничим храната или я ограничаваме периодично, тялото ни получава сигнал, че са “гладни” времена. Може би е импулс от еволюцията на човечеството, когато някога наистина е имало периоди на глад, в които храната е била ограничена. И в стремежа си да ни запази живи, забавя метаболизма до минимум. Защото колкото и да не харесвате тялото си, неговата първа и най-важна цел е да ви съхрани. И вече енергията, която му е нужна, за да функционира, е доста по-малка. 

Друг е въпросът, че за да намали тази енергия, ощетява различни органи и процеси в организма ни. Като например репродуктивната ни система, защото от нея не зависи пряко живота ни. За това и много девойки с хранителни разстройства имат проблеми с цикъла си или го губят. Но когато намали използваната енергия, т.е. забави метаболизма ни, започваме да отслабваме много по-бавно, дори спираме да отслабваме за сметка на здравето си. Особено при хора, които постоянно ограничават храната си, метаболизмът им е изключително бавен. Което значи че при тях всъщност диетите не работят. 

Причината за преяждане

От друга страна, чувството на глад, което изпитваме, става непоносимо силно. Мозъкът ни не може да спре да мисли за храна и единственият ни фокус е как да задоволим глада си. Ако се замислите това е най-естественият път. Така започват кризите на преяждане, в които искаме да изядем всичко, което видим. Не е прищявка и нищо не е сбъркано в нас, просто тялото ни изпраща сигнали на мозъка, за да ни спаси. Поривите са толкова силни, че волята не е достатъчна, за да ни спре в такъв момент. 

За съжаление, след като ни удари такава криза на преяждане и се нахвърлим на храната, организмът ни не използва тази енергия, за да съживи спрелите процеси в него, а я складира. т.е. започваме да трупаме килограми. И причината за това е, че то иска да се презапаси, за да може да е готово и подсигурено, когато следващият период на глад настъпи. И идва момент, в който вече сте неспособни да сваляте килограми с диети, напротив, започвате единствено да качвате.

Възстанови връзката с тялото си

Хубавата новина е, че тялото ни е способно да се възстанови напълно. Не става бързо, но ако сме търпеливи и полагаме необходимите грижи и усилия, то ще ни се отблагодари. Първата и най-важна стъпка е да сложим край на диетите и да започнем да се храним редовно и разнообразно. 

Закуската, обядът и вечерята са задължителни като между тях е добре да има 2 междинни хранения. Важно е да включваме всички макронутриенти, т.е. въглехидрати, мазнини, протеини и фибри и също да се стараем да се храним разнообразно, за да може да си набавяме необходимите витамни и минерали. Целта е да покажем на тялото си, че всеки ден то ще получава необходимата енергия и че вече няма да има периоди на лишения. Така кризите на преяждане и вълчият глад ще отминат, метаболизмът ще заработи нормално и тялото ще се възстанови. Знам, че на думи изглежда по-лесно отколкото всъщност е. Цялото възстановяване е един дълъг и сложен процес, но вярвам, че с правилната нагласа всеки може да успее. 

В блога ще можете да прочетете моя личен опит и препятствията, с които се сблъсках, когато реших да сложа край на диетите и как успях да възстановя метаболизма си напълно.  

Може да харесаш още:

happy girl
За щастието и нещастието

Щастието не е моментна емоция, а способност да се наслаждаваш на живота, с всичките му различия, красоти и недостатъци. Защото настроенията се сменят.

5 мита за булимията

Информацията по темата е изключително малко, особено в България, и е не винаги вярна. Ето защо реших да споделя най-разпространените 5 мита за булимията.

Пристрастени ли сме към сладкото?

Напълно е възможно да сме пристрастени към сладкото. Днес мисля да ви разкажа как да преодолеете тази зависимост, без да се отказвате от десертите.