Списък с цели за по-щастлив живот

 

Днес реших да пиша за това колко е важно да си поставяме цели. Не знам дали клипът, който снимахме със Златин за Bucket list challenge или като цяло 2020, която беше и продължава да бъде една по-различна година ме накара да пиша за това. Но силно вярвам, че независимо дали имаш хранително разтройство или не, трябва да имаш списък с цели. Предизвиквам всеки, който чете това да отдели едни 30 мин. за себе си с предизвикателството по долу. Обещавам, че ще ви накара да се чувствате по-добре, по-живи и ще ви зареди с положителни емоции. 

Как този списък ни помага да борим хранителното разстройство?

Когато имах хранително разстройство, много често мислите ми, желанията ми и страховете ми се въртяха основно около храната. Какво ще ям, кога ще ям, колко ще ям или какво съм изяла днес…такива неща. В останалото време правех планове за това как да отслабна. Не се сещах, че мога да мечтая за друго или пък, че в живота има и по-важни неща от това как точно изглеждам. Всъщност се сещах, но те можеха да почакат, първо трябваше да отслабна. Обаче, ако спреш да чакаш и се напънеш да измислиш цели, които те вълнуват и са различни от тънка талия и по-малко дупе, отваряш съзнанието си за един нов и прекрасен свят. Това много ми помогна да сменя фокуса си и да се отърся от порочния кръг на булимията. 

Аз лично създадох моя списък по идея на Тони Робинс. Книгата му “Събудете великана в себе си” ме вдъхнови и съм безкрайно благодарна, че отделих време и енергия, за да го направя. Сега от време на време го преглеждам и допълвам и трябва да ви кажа, че чувството да знаеш какво искаш е феноменално. 

Условието е да излезете от всякаква рамка, да забравите за всякакви условности, подробности, критики. Да не мислите за това как ще ги постигнете, какво е възможно и какво не. Ако мечта ви е да поживеете на Марс – няма проблем, кой знае, може някой ден да ви се случи, важното е да знаете, че го искате. 

 

Шаблонът е разделен на 4 части и включва:

 

1. Цели за личностно развитие

Тук включваме всичко, което искаме да постигнем за себе си. Да научим нов език, да придобием ново умение или пък да усъвършенстваме някое съществуващо. Да се науча да свиря на пиано, да яздя и да мога да ходя по въже са някои от моите. Също тук е мястото за нови желани навици. Като например да ставам рано, да правя йога 3 пъти седмично, да чета по 2 книги на месец. В тази графа попадат и нещата от характера ни и личната ни нагласа, която искаме да променим – да стана по-щедра и да мисля позитивно, да обичам повече себе си, да превъзмогна егото си и т.н. Като цяло включваме всичко, което искаме да постигнем, за да станем една по-добра версия на себе си.  

 

2. Кариерни или бизнес цели

Все пак, колкото и невероятни да сме, трябва да изкарваме пари по някакъв начин. За предпочитане да е такъв, който ще ни доставя удоволствие или поне няма да ни тормози много и да ни кара да се чувстваме зле. Дали ще е повишение в кариерата, дали ще е започване на нова позиция, смяна на сферата или пък стартирането на собствен бизнес. А защо не и двете. В тази графа са всичките ни професионални цели. Отново напомням, че докато правим това упражнение, не мислим как ще постигнем целта, а само каква е тя. 

 

3. Играчки и приключения

Това е най-забавната графа и е моята любима. Въображението за нея трябва да работи на макс. Всички глезотийки, които желаете да си купите – от мечтана чанта до къща с голяма гардеробна, кола, самолет, влак. Също така тук включваме пътешествията до различни мечтани местенца по света, както и приключенията – да плувам с китови акули, да летя с балон, да скоча с парашут, да заведа родителите си на екскурзия в чужбина и т.н. Интересното е, че въпреки че тук са нещата, които ме карат да обичам живота и да се усмихвам, никога преди не съм правила списък с тях. И когато го направих, някак си ми се прииска да греба от живота с пълни шепи. Всичко това пълни сърчицето и носи радост. 

 

4. Благотворителни цели

Човек се чувства най-добре, когато дава и прави добро безвъзмездно. Така че, тук ще запишем всички теми и проблеми, глобални или не, които ни вълнуват и за които искаме да допринесем. Да помогнем на деца с увреждания, да подпомогнем хора с хранително разстройство, да доброволстваме веднъж годишно. Или просто да спрем да слагаме бананите в найлонова торбичка. Каквото и да е в полза на обществото. 

В началото е малко по-трудно, но в момента, в който мозъкът заработи на креативна вълна ще видите колко много неща всъщност искате. Когато сте готови със списъка с цели, следва да определите ориентировъчен срок. Напишете до всяка дата, до която искате да изпълните съответната цел, например до 6 месеца, или до 2 години. Когато сте готови с приоритизирането е време да хванете тези цели, които трябва да бъдат изпълнени в най-скоро време. Хващате първата и проучвате как бихте могли да я осъществите и какво и колко ще ви струва. За разглеждането на всяка една, ще ви е необходимо повечко време, така че не е нужно да правите всичко наведнъж. Но обещавам, че когато раздробите една сложна и недостижима цел на множество прости задачки и стъпки, нещата започват да изглеждат по-възможни и изпълними. 

От тук можете да си изтеглите шаблон, който подготвих, за да е по-лесно: Цели

Когато се борим с психическо заболяване като хранително разстройство или пък депресия, едно такова упражнение може да бъде началото на по-добър и щастлив живот. Помага ни да си припомним на къде сме тръгнали и какво имаме още за постигане. Така се фокусираме върху нещата, които ни носят смисъл и изпълват дните ни с емоциите, за които си струва да живеем. 

Подарете си този половин час, приемете го като част от процеса на възстановяване. Светът е пълен с възможности и ние дължим на себе си да знаем кои са тези възможности, от които бихме искали да се възползваме.

Може да харесаш още:

happy girl
За щастието и нещастието

Щастието не е моментна емоция, а способност да се наслаждаваш на живота, с всичките му различия, красоти и недостатъци. Защото настроенията се сменят.

5 мита за булимията

Информацията по темата е изключително малко, особено в България, и е не винаги вярна. Ето защо реших да споделя най-разпространените 5 мита за булимията.

Пристрастени ли сме към сладкото?

Напълно е възможно да сме пристрастени към сладкото. Днес мисля да ви разкажа как да преодолеете тази зависимост, без да се отказвате от десертите.