Медитацията и хранителното разстройство

медитация

Медитацията е практика, която служи за трениране на ума и подобряването на психическото, физическото и емоционалното здраве. В последните години медитацията добива все по-голяма популярност и все повече хора се възползват от многобройните ползи, които носи. 

В YouTube има много видеа, в които се обяснява какво точно представлява практиката и как да медитираме. Това, което аз направих е, да се обърна към едно приложение, наречено Headspace. То предлага сесии, в които някой те навигира. Изключително лесно, достъпно и полезно приложение, но за съжаление е само на английски. Времето, което отделям е не повече от 10-15 минути на ден. В края на статията ще намерите описани стъпка по стъпка от процеса.

 

Живей тук и сега 

Един от важните уроци, които ми даде тази практика е да се науча да живея в настоящето и да бъда осъзната тук и сега. Това е изключително важно, особено ако се бориш с някакъв вид зависимост или хранително разстройство. В моя случай – булимия

Мозъкът ни е много сложна система, която работи по уникален начин. Той е способен да запаметява последователност на събитията и да изгражда навици. Всичко това с цел да е по-лесен живота ни, за да не се налага да вземаме решения постоянно. Но понякога дори не разбираме, че това, което ни се случва е автопилот, зададен от нас самите и че сме напълно способни да вземем управлението отново в нашите ръце.

Когато бях под стрес или нещо неприятно ми се случи през деня, това беше почти сигурен индикатор, че ще имам криза на преяждане по-късно през деня. Такава беше последователността, която мозъкът ми беше запаметил. Но чрез способността ми да живея в настоящия момент, се научих да разпознавам тези моменти.

Първо се научих да се познавам достатъчно добре, за да знам кое и какво е нещото, което ще ми донесе стрес и което би ме довело до криза. Второ, когато кризата настъпи, можех съвсем ясно и осъзнато да я видя, да мина през нея и по-този начин да намаля последствията, обема и силата й. Медитацията е ключов момент, за всеки един проблем който имаме. Способността да можем да сме осъзнати и да живеем в настоящето ни помага да различаваме емоциите, които изпитваме. Когато познаваш дадена емоция, това ти помага да преминеш през нея, без негативните последствия, тъй като съвсем ясно знаеш, че това е просто емоция.

 

Бъди своя най-добър приятел

Представи си, че някой те ядоса, например разбереш, че някой те е излъгал за нещо. Емоцията, която се заражда в теб е разочарование, тъга, после преминава към гняв, ярост, все негативни емоции. А сега си представи, че в този момент, можеш да излезеш от тялото си и да се погледнеш отстрани. Разумният ти, без влиянието на каквито и да е емоции, виждаш себе си като друг човек, който е разстроен от случващото се. Как би постъпил тогава?

Навярно както би постъпил, ако главния герой е твой приятел, който е обладан от негативните емоции, а ти като добър приятел би се опитал да му обясниш как животът продължава и как да си направи изводите за напред и как всичко това ще мине, но в момента просто има нужда да си поплаче или да си ругае и да си изкара яда, просто да си преживее емоцията. Медитацията те учи да можеш да погледнеш отстрани и сам за себе си да бъдеш този приятел, който ти обяснява, че животът продължава. И това е много по-силно от всичко останало. 

 

Не се критикувай

Друго прекрасно нещо, на което те учи практиката е да не критикуваш себе си. В самата медитация целта ти е да накараш ума си да не мисли за нищо. Намираш си котва, най-често дъха ти и се съсредоточаваш в него. Концентрацията ти е единствено и само в дишането ти, следиш всяко вдишване и издишване, без да мислиш за нищо друго. Когато се появи мисъл, което е неизбежно, трябва просто да осъзнаеш, че мозъкът ти се е отнесъл с тази мисъл и съвсем спокойно, трябва да се опиташ да се върнеш към дишането си.

Важно е, когато се появи мисъл, да не се обвиняваш и да не се критикуваш, че не си достатъчно концентриран. Целта е просто да успееш да разбереш, че си се отклонил от дишането и да се върнеш към него без да се самообвиняваш. Тази прекрасна практика те учи да не си самокритичен и да не се самонаказваш. Нещо, което ми все още изключително трудно. Като човек, който иска всичко в живота му да е под контрол и да е идеално, много лесно се хващам как се самообвинявам и съм недоволна от себе си. Но това е окей, до тогава до когато го осъзнавам. 

 

Медитирай

Спред редица проучвания, медитацията доказано редуцира стреса, като значително намалява хормона кортизол в организма, който е основния виновник за стреса. Медитацията те учи да приемаш себе си такъв, какъвто си. Показва ти как да владееш емоциите си. Или по-скоро те учи да познаваш себе, да знаеш кой си и когато дадена емоция те завладее, да познаеш, че това е само емоцията. Това ти дава невероятната сила да действаш осъзнато и разумно, защото знаеш, че това което чувстваш сега е само моментно. Да бъдеш емоционално интелигентен, не само ще подобри живота ти, ще ти помогне да се справиш с хранителното разстройство, но и ще подобри връзката ти с хората около теб. И всичко това само срещу 10 минути на ден.

 

Стъпки

  1. Усамоти се в стая и намери удобно местенце, където да се настаниш. Убеди се, че никой няма да те притеснява в следващите 10-15 минути;
  2. Седни удобно;
  3. Поеми няколко пъти дълбоко дъх и издишай, после затвори очи. Върни се към нормалното си дишане;
  4. Насочи вниманието си върху дишането. Фокусирай се върху всеки дъх и наблюдавай как тялото ти се променя с всяко вдишване и издишване. Забележи как всяко вдишване е различно от предходното. Не променяй нищо, просто наблюдавай;
  5. Всеки път, когато усетиш че умът ти започва да блуждае, а той ще, приеми го, отбележи го и се върни към дишането;
  6. Не се критикувай, ако умът ти блуждае, наблюдавай се и просто го приеми. 

Може да харесаш още:

happy girl
За щастието и нещастието

Щастието не е моментна емоция, а способност да се наслаждаваш на живота, с всичките му различия, красоти и недостатъци. Защото настроенията се сменят.

5 мита за булимията

Информацията по темата е изключително малко, особено в България, и е не винаги вярна. Ето защо реших да споделя най-разпространените 5 мита за булимията.

Пристрастени ли сме към сладкото?

Напълно е възможно да сме пристрастени към сладкото. Днес мисля да ви разкажа как да преодолеете тази зависимост, без да се отказвате от десертите.