Как накарах своя метаболизъм да работи отново?

момиче пие вода

Какво е метаболизъм

Метаболизъм е процесът на обмяната на веществата в организма ни. Най-просто казано метаболитните процеси превръщат поетата храна в енергия, която е нужна, за да функционира тялото ни правилно. Предполагам, че всички са чували за калориите. Някога редовно броях калории, тъй като те представляват енергията, коята дадена храна ни дава. Тялото на всеки човек има нужда от определен брой калории, за да функционира нормално, а количеството калории зависи от неговият метаболизъм, който от своя страна се влияе от различни фактори – пол, възраст, физическо състояние, начин на живот и др. Ако приемаме по-малко от необходимото ни количество калории,  тялото започва да си набавя енергията от резервите ни, т.е. мазнини и съответно отслабваме. А ако приемем повече калории отколкото са ни необходими, се случва обратното – тялото започва да складира и качваме килограми. 

На теория звучи лесно, но реалността е малко по-различна. Енергията, от която имаме нужда е много трудно да бъде определена като количество. Има хиляди калорийни калкулатори в интернет, които уж измерват количеството калории, от които имаме нужда, но са изключително относителни и е по-добре да не им вярваме, защото не вземат под внимание състоянието на метаболизма ни. 

Здравословният избор

И понеже вече разказах какво става, когато дълго време ограничаваш храната в тази статия, реших, че ще е по-добре и по-здравословно вместо да намалям калориите, които приемам, да се опитам да увелича калорийния си разход. Или с други думи да забързам своя метаболизъм. Всеки има поне един приятел, който яде по много, без да се съобразява и въпреки това е слаб и нищо не му се лепи. Причината е бързият му метаболизъм. 

Не казвам, че всеки може да стане вейка, само като забърза метаболизма си, но смятам, че е възможно всеки сам за себе си да оптимизира този процес, защото ако искаме стабилно тегло, което да не зависи от това какво и колко ще ядем днес, е от изключителна важност да накараме метаболизма си да работи за нас. Има хиляди статии, в които пише как да го ускорим, но тук съм споделила как аз го направих и кое смятам, че е важно. 

Хранене 

Започнах да се храня редовно. Първата и най-важна стъпка за мен беше да покажа на тялото си, че дните на глад свършиха. Край на диетите, край на ограниченията. Трудната част обаче беше, че до такава степен бях разрушила връзката между тялото и мозъка си, че нямах никаква представа кога наистина съм гладна, колко да ям, какво да ям и кога съм сита. За това започнах да следвам няколко лесни правила и се опитвах да се храня интуитивно

Закуска, обяд и вечеря са задължителните хранения, като се стараех да са по едно и също време през деня. Не винаги се получаваше, но по-важното беше тези хранения да присъстват. Всяко от тях трябваше да е достатъчно обилно и да има всички макронутриенти – протеин, мазнини и въглехидрати. Стараех се всяко хранене да е разнообразно. Така бях сигурна, че давам на тялото си всичко, което му е  необходимо. 

Междинните хранения бяха желателни. Основното правило, което следвах е да не оставам гладна и в моментите, в които почувствах глад, гледах да хапна нещо веднага. Така освен, че учех тялото си, че може да разчита на мен, намалях значително шанса за последваща криза на преяждане. 

Сън

Изградих си режим за сън. Не е тайна, колко важен е сънят. Някои казват, че гладът може да те убие за 2 седмици, докато липсата на сън само за 10 дни. Не само количеството сън, но и качеството играе важна роля в регулирането на метаболизма. По време на сън в тялото ни протичат множество важни процеси на обмяна на вещества и възстановителни процеси. Хубавият сън повишава имунитета и намалява кортизола (хормонът отговорен за стреса).

Препоръчва се следването на т.нар. циркаден ритъм, т.е. вътрешния ни часовник (след залез слънце и през нощта хормонът мелатонин, отговорен за съня, се повишава). За това започнах да си лягам рано по едно и също време. Под рано имам предвид между 10-11 часа и спя минимум 8 часа. В началото беше трудно, но след като свикнах започнах да виждам разликата. Станах по-жизнена, имах повече енергия, чувствах се здрава и апетитът ми за сладко намаля. 

Вода

Вода, вода, вода. Всеки ден по няколко пъти чуваме колко е важно да пием достатъчно вода и това изобщо не е случайно. Препоръчителното количество е 30мл на 1кг тегло. За мен лично никога не е било проблем да пия поне по 2 литра вода на ден, още повече, че пиенето на много вода е характерно за хората, страдащи от булимия. Но научих нещо важно, в последствие и то е, че има значение и кога и по кое време приемаме водата. Важно е 30 мин преди хранене и 2 часа след да не пием вода. По този начин сме сигурни, че усвояваме всяка капка. Също така приема на всякакви сокове, чайове и фрешове не се броят за вода. Всъщност диуретични напитки като кафе и някои чайове, алкохола изискват допълнително прием на вода, за да сме абсолютно хидратирани.

Тренировки

Тренирам редовно. Аз бях зависима от спорта доста дълго време и страхът да спра да тренирам беше почти равносилен на страха ми да изям парче торта. Въпреки това не спрях спорта, но смених целта си. Спрях да тренирам, за да отслабна, а за да повиша издръжливостта и силата си. Вече мерилото ми не бяха килограми и обиколки, а колко лицеви опори и набирания мога да направя. Впоследствие зарязах фитнеса и започнах да ходя на езда и да правя йога. И се оказа, че важното е да се движиш. Дори да не правя сериозни натоварвания, както преди, е достатъчно да раздвижвам тялото си с йога, за да съм тонизирана и да имам добър метаболизъм. 

Серотонин

Набавям си редовно серотонин. Това е хормона на щастието  и е изключително важен за организма ни. Серотонинът е химическо вещество, което ни прави щастливи. Казано по друг начин той ни дава усещането, че всичко с нас е наред. Но функциите му далеч не се изчерпват с това. Освен че действа като невротрансмитер в мозъка, може да функционира като хормон в кръвта. Серотонинът оказва влияние върху редица основни физически и психически процеси в организма и допринася за бързия метаболизъм.

Начините по които можем да се сдобием със серотонин са най-различни, но са все прекрасни. Концерти, музика, културни събития като театър, кино спомагат за производството на серотонин. Грижата за себе си като спорт, йога, масажи, медитация, а също и шопинга покачват нивата на серотонин. Сексът е сред фаворитите, както и времето прекарано с приятели. Не случайно казват, че смехът е здраве, за това и смехът влиза в задължителните неща, с които хем съм щастлива, хем ускорявам метаболизма си. 

Може да харесаш още:

happy girl
За щастието и нещастието

Щастието не е моментна емоция, а способност да се наслаждаваш на живота, с всичките му различия, красоти и недостатъци. Защото настроенията се сменят.

5 мита за булимията

Информацията по темата е изключително малко, особено в България, и е не винаги вярна. Ето защо реших да споделя най-разпространените 5 мита за булимията.

Пристрастени ли сме към сладкото?

Напълно е възможно да сме пристрастени към сладкото. Днес мисля да ви разкажа как да преодолеете тази зависимост, без да се отказвате от десертите.