Имам ли хранително разстройство?

тъжно момиче със зеленчуци

Имам ли хранително разстройство? Ако се чудиш това, най-вероятно има нещо, което те притеснява. Усетила си, че връзката ти с тялото ти страда може би? Или е дошъл момент, в който вече не харесваш начина, по който се отнасяш към храната и начина по който тя се отнася към теб. Каквото и да ти се върти в главата, щом си задаваш този въпрос, значи трябва да се погрижиш за отношението си към себе си.

Когато модерното стане опасно

Живеем във време, в което на външния вид се отдава огромно значение. И нямам предвид само медиите и телевизиите, които ни внушават как трябва да изглежда една жена, за да бъде щастлива. Тук идват и социалните мрежи. Лъскавият живот, гурме храната и всички девойки с хиляди последователи, които изглеждат перфектно в инстаграм. Подсъзнателно или не, те ни карат да си създадем една нереалистична представа, за това как трябва да изглеждаме. Как да изглеждаме, за да станем успешни, да сме харесвани, да намерим любовта или изобщо да бъдем щастливи. Но сега така е модерно. Въпросът обаче е кога модерното става опасно и как да го разпознаем. Едно е да се опитваш да живееш по-здравословен начин на живот и от време на време да минаваш на по-стриктен режим, за да се пречистиш. Съвсем различно е да си обсебен от това.

Хранително разстройство ли

Има точно определени критерии за диагностициране на булимия и другите хранителни разстройства, но според мен не е необходимо да си диагностициран, за да имаш проблем. 

Аз разбрах, че имам булимия, години след като проблемът беше на лице. Преди това знаех, че имам проблем с храната и с начина, по който възприемам себе си, но нямах представа какво е. Тогава смятах, че ако не повръщаш, не е булимия. Но бях наясно, че съм обсебена от това как изглеждам и идеята да отслабна. Връзката ми с храната беше тотално откачена и единственото, което мислех непрестанно беше колко точно и какво ще изям, за да ми пасне не диетата. 

Името не е важно

Ако мразиш тялото си и смяташ, че начина по който изглеждаш е причината да бъдеш нещастна. А основният ти фокус е храната и единственото нещо, което те вълнува е дали си спазваш хранителния план. Ако отлагаш събития, отказваш срещи с приятели, защото днес не се харесваш. И не предприемаш следващата стъпка към сбъдването на някоя от мечтите си, само защото още не си достатъчно слаба за това. То името на проблема тогава няма значение. Дори да не се е превърнал в хранително разстройство за диагностициране, си сложила живота си на пауза. Отговорът на въпроса „Имам ли хранително разстройство“ можеш да го дадеш и сама. И сама можеш да прецениш дали вече е време да сложиш край на този проблем. Защото външният вид не определя какъв човек си, а животът се случва сега. 

В този блог ще споделям различни техники и стратегии, чрез които да заздравим връзката с тялото си и с нас самите. Има хиляди начини, по които да подобрим себе си и качеството си на живот. Аз ще ви ги представя, от вас се иска единствено желанието.

Може да харесаш още:

happy girl
За щастието и нещастието

Щастието не е моментна емоция, а способност да се наслаждаваш на живота, с всичките му различия, красоти и недостатъци. Защото настроенията се сменят.

5 мита за булимията

Информацията по темата е изключително малко, особено в България, и е не винаги вярна. Ето защо реших да споделя най-разпространените 5 мита за булимията.

Пристрастени ли сме към сладкото?

Напълно е възможно да сме пристрастени към сладкото. Днес мисля да ви разкажа как да преодолеете тази зависимост, без да се отказвате от десертите.